Yer altında bir mağara vardır

0
76

Bu mezar yakınında yer altında bir mağara vardır, yokuş aşağı hayli gider, karanlık büyük bir mağaradır. îçinde yetmiş seksen küçük mağaralar daha vardır. Kefere zamanında İstanbul’da Ayasofya kubbesi üstünden rahipler uçup bu mağaralarda kalırlarmış. Bazı kayalarda Yunan harfleriyle ve Latin dili ile yazılmış iki bin yıllık tarihli yazılar vardır. Gezintiye çıkan maarif erbabının güzel hatları vardır. Seyrine doyum olmaz yüksek bir dağdır.

Bu seyirleri ve zevkleri edip yine atlara binip yokuş aşağı 12 saatte,

Kadı Yaylası menzili: Çadırlar ile yine konaklayıp bir gün zevk u safa eyledik. Buradan yine yokuş aşağı karcılar yoluyla tam 10 saatte Bursa şehrine girdik.

İleri gelenler, imamlar, hatipler ve büyük şeyhlerin anlatılması
Bursa şairlerinin anlatılması
Bursa halkının giyimkuşamları, dilleri,
Kazançları, iş-güçlerinin anlatılması

Nice bin samur kürklü muhteşem zengin bezirgânları ve âlimleri vardır. Bir fırkası halk tabakasıdır, at ve raht, taht ve hanedan sahipleridir ki hizmet ehilleridir. Bir fırkası kara ve denizler tüccarı, zengin ve iş sahibi kimselerdir. Bir fırkası çarşı ve pazarda san’at sahipleridir, güçlerinin yettiği kadarıyla çeşit çeşit değerli elbiseler giyerler.

Dilleri; Anadolu toprağı olduğundan özel lehçeleri Etrâk lehçesine yakın kelimeleri vardır. Meselâ “Ahmed Çelebi” yerine “Ehmet Çebü”, “Mehmed Çelebi” yerine “Memet Çebü”, “İsmail” yerine “İsmîl Çebü”, “Ca’fer” yerine “Câfar Çebü” derler. Nice bi-linmeyen kelimeleri vardır, ama çok gözü açık, zeki şehir oğlanları vardır ki ümmü’l-kelâm (laf ebesi), cihan rindi, ârif, nükteci çelebileri vardır.

Bütün halkı garipleri sever, zevk ehli, eğlenmeyi sever ve hoş-sohbet adamlardır. Çoğunlukla kazançları ve işleri ipek üretmektir, kadife, sereng ve Bursa çatma yastıkları dokumaktır.

Bursa’nın tatlı havası ve suyunun anlatılması

Dördüncü iklimdendir. Buranın enlemi ve boylamı, dır. Havasının ve suyunun tatlılığından halkının yüzlerinin renkleri kırmızımsıdır. Ama lodos rüzgârı tarafını Ruhban Dağı (Uludağ) kapattığından dolayı o rüzgârda havası ağırdır. Ancak güzel kadın ve sevimli erkekleri gayet çoktur ki, seçkin ve gönül alan gençlerifte şairler övgüler dizip şehrengizler etmişlerdir istanbul tour guide.

Kadınları gayet güzel, nazik, endamlı olup kelimeleri ölçülü, dişleri inci tanesi gibi, misk kokulu saç örgülerini büklüm büklüm ve dalga dalga ettiklerine Bursa şairleri “giysûyı mergûle” derler, bir diyar kadınlarına mahsus değildir, ancak Bursa’ya mahsustur.

Erkekleri o kadar yaşarlar ve yaşlanırlar ki kuvveti gitmiş ve işi bitmiş, sohbetten ve münasebetten tamamen kalmış adamlar olur. Hâl sahibi nice bin büyükler vardır ki yukarıda zikri geçmiştir. Sözün kısası, bu şehrin tatlılığı ve temizliği, güzelliği ve inceliği gibi olmazdır. Halkı nâzik endamlı, simînbeden, kalplerin sevgilisidirler. Söze gelseler sonunu düşünen, dervişçe güzel sözlü ve tatlı dilli konuşurlar ki, inci tanesi gibi sözleri insana tesir edip adama gönül rahatlığı ve kalp satası verir. Zira her biri birer tarikat önderi zâtlarca yetiştirilmiş ve onlardan feyz almış kimselerdir.

Bursa’nın mahallelerinin isimlerinin anlatılması

Bursa yiyeceklerinin övülmesi

Evvela has ve beyaz somunu İstanbul’un Tophane somunu lezzetinde ve beyaz çakıl ekmeği bir diyara mahsus değildir, beyaz katmer gül gibidir. Katmerişi, kâhisi, gözlemesi ve beyaz tandır kirdesi de bu şehre mahsustur. Kirde kebabı gayet tazedir. Zira koyunları Keşiş dağında otlayıp yol zorlukları çekip zayıflamadan boğazlanırlar. Gayet semiz etleri olduğundan kirde kebapları meşhurdur. Ve tahinlisi ve beyaz misk kokulu helvası Bursa’nın Filedar sahrasında.

İçeceklerinden Pmarbaşı’mn hayat suyu, 17 adet pınarlarının hayat veren suları, çeşit çeşit hoşafları, renk renk şerbetleri, tantanalı ve mücevher Yemen kahveleri, ilik gibi süzme bozaları, Handan Bey şerbeti, Tirelioğlu şerbeti, Karanfilli şerbeti ve Sücahoğlu şerbeti…

Meyvelerinin ve yetiştirdiklerinin anlatılması

Evvelâ kırk çeşit armudu “Sicill-i şer’i şerifte kayıtlıdır. Çeşit çeşit sulu üzümü, kaysısı, sulu kirazı ve kestanesinin yer yüzünde olmak ihtimâli yoktur ki her bir tanesi kırkar dirhem gelir. Kirde kebabıyla kestaneyi yarıp şişte kebap ile pişip kebap yağıyla karıştırılınca nur olur. İnsan yemeden doymayıp şehit olur demek mertebesi lezzetli kestanesi vardır.

Ve yedi çeşit dutu dünyaca meşhurdur ve dut bağlan vardır ki Filedar sahrasını süslemiştir. Zira Bursa’nın mahsulatının en bü-yüğü ipektir. Bu diyarda olan ipek, Acem diyanmn Lahican’mda ve Şirvan’ında olmazdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz