Neden yok

0
59

Neden yok?

Çünkü Türkiye genelinde olduğu gibi, kültüre, sanata, felsefeye, tiyatroya gereken önem verilmiyor. Felsefe, sanat yerlesik, sıradan düsüncelere ve yasam biçimlerine muhalefetle gelisir. Filozof varolanı tekrarlamaz; yeni düsünceler gelistirir. Gerçek sanat elestiricidir, gelistiricidir. Halbuki günümüzde yeni düsünceler üretenleri, yeni öneriler sunanları, kimileri “kaçık”, “kafayı yemis” olarak damgalıyor. “Kaç paralık adamsın? Su söylediğine bak; bir de cebindeki paraya bak!” diyerek küçümsüyorlar.

Bu tutum geçmislerde de böyleymis. Denizli’de bir Merkez Efendi olayı vardır. Merkez Efendi, Osmanlı döneminden önce yasamıs. Zamanının düsünce ve yasam tarzının dısına çıkmak istemis. Bunun üzerine esraf pesine düsmüs. Denizli’yi ona dar etmisler. Merkez Efendi, Manisa’ya göçmek zorunda kalmıs. Giderken “Yerlisi onmasın, yabancısı doymasın!” diye beddua etmis. Denizli içe kapanık bir sehirdir. Eskiden Denizli evleri yüksek duvarlarla çevrili olurdu. O güzelim eski Denizli evleri ve avlu duvarları yıkılsa da kafaları çevreleyen duvarlar henüz yıkılabilmis değil. Sosyal yasamda rahatlama yerine, baskılar, horlamalar artıyor.

Eski Denizli restoranları bir bir kapandı. Söyle huzur içinde oturup kafa çekecek meyhaneler bile bir bir kapanıyor. İçkili Lokantalara ruhsat çok zor verildiğinden, bir dernek üzerinden içki ruhsatı alınabiliyor. Bu nedenle dernekler içki ruhsatı alabilmek için araç olarak kullanılıyor. Belki de bütün bunların sonucunda, Denizli’de intihar olayları giderek artıyor. Denizli intihar sayıları bakımından Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyor. Denizli bir turizm sehridir.

Pamukkale Üniversitesi

Ama turistleri ağırlayacak, dinlendirecek mekanlar sehir merkezinde yoktur. Turist kafileri Karahayıt’taki lüks otellerde kalır, alısverisini sehir dısındaki özel birkaç yerde yapar çeker gider. Bu nedenle turizmden Denizli esnafı ve halkı pek yararlanamaz. Pamukkale Üniversitesi’nin Denizli’deki kültürel yasama etkisi nedir? Üniversite bir getto gibi sehir dısında. Kentten koparılmıs gibi duruyor. Kültürel, sanatsal hayata pek katkısı olmuyor.

Fakat Denizli’de sanat ve kültür hayatının gelismesi için olumlu adımlar da atılıyor. Denizli’de kültür ve sanata gönül veren sanayiciler de var. Esat Sivri, Nihat Kömürcüoğlu gibi sanayiciler su anda yürütülen Laodikeia kazılarına büyük destek oluyorlar.

Birçok sanatsever insan ve sivil toplum kurulusları kentteki kültür dünyasını gelistirmek için elinden gelen çabayı harcıyorlar. Pamukkale’nin kurtarılması için neler yapıldı, neler yapılıyor? Pamukkale hem Denizli’nin hem de dünyanın essiz bir doğa harikasıdır. Dünya’da bir Pamukkale daha var. Ama onun Hierapolis’i yok!

Read More about Denizli’de kültür ve sanat

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz