Pamukkale’yi kurtarma uğrası

0
135

İste böylesi bir değerimizin tepesine hem de devlet eliyle oteller dikmisiz, bembeyaz travertenlerin bağrını dozerlerle yararak, kapkara asfalt yol yapmısız. Suyunu kısmısız. Bu tahribatın sonunda Pamukkale kararmaya baslamıstı. Pamukkale’yi kurtarmak için 1980 sonrasında uğrasmaya basladık. O günler de ben de Denizli Gazetesinde “Kahrından kararan Pamukkale” adıyla yazılar yazarak konuya dikkat çekmeye çalısıyordum.

Pamukkale’yi kurtarma uğrası sadece benim değil, esas olarak Denizli Mimarlar Odası yöneticileri ve üyelerinin sürekli, sabırlı, bilimsel mücadelesiyle basarıya doğru gitmektedir. 1990 yılında Pamukkale’yi koruma ve gelistirme amaçlı imar planı yapılması konusunda bir ulusal sempozyum düzenledik. Bu sempozyuma Aziz Nesin, Doğan Kuban, Cengiz Bektas gibi yazarlar, mimarlar, sehir planlamacıları katılmıslardı. Sempozyuma Pamukkale’nin korunması, kurtarılması ve gelistirilmesi için çesitli bildiriler sunuldu.

Sonuç bildirisinde, travertenler üzerindeki otellerin ve yapıların yıkılması; asfalt yolun kaldırılması, jandarma binasının baska yere tasınması; Pamukkale’yi koruma amaçlı bir imar planının yarısmaya açılması ve bu plana uygun olarak da uygulama projelerinin yapılması istendi. Bu sempozyumda, yıkılan yerlerin yeniden düzenlenmesi, seyir alanları, doğa yolları, su ile temas alanları, göletler seklinde turistlerin ve yerli halkın kullanımına asılması gerektiğini yirmilik çivilerle çaktık.

Kocaçukur Gölet ve Rekreasyon Alanı

Bu talepler o zamanın kültür bakanından kabul gördü. Pamukkale’yi koruma imar planı yapıldı, uygulama projeleri gerçeklestirildi. 2005 yılı basında Valilik tarafından bu planlardan ikisi olan, “Kocaçukur Gölet ve Rekreasyon Alanı” ile doğa yolu projeleri ihale edildi. İnsaatları devam ediyor. Ama uygulama sırasında gene projeye aykırı imalatlar oldu.

Denizli Mimarlar Odası olarak müdahale ettik. “İnsaat, proje ve eklerine uygun yapılmıyor, malzeme seçimi, kalitesi ve isçilik seviyesi düsük!” diye İzmir 2 Nolu Anıtlar Kurulu’na sikayet ettik. Sikayetimiz haklı bulunarak, “Projeye uygun yapılmayan yerlerin sökülüp yeniden yapılana kadar yeni insaata devam edilmemesi!” seklinde durdurma kararı alındı.

Bu projenin kontrolü Pamukkale Üniversitesi tarafından yapılıyordu. Anıtlar Kurulu’nun kararıyla projeye aykırı olarak yapılan uygulamalara göz yumulduğu belgelenmis oldu. Denizli Valiliği’nin de bu uygulamalar sırasında gerekli dikkati göstermediği ortaya çıkmıs oldu. Pamukkale’yi koruma sürecinde önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum.

Read More about Neden yok

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz